Een beetje van alles, maakt alles compleet

Wat is beter, ergens middenin zitten en van daaruit bekijken? Of kun je beter aan de zijlijn staan en wat afstandelijker beschouwen? Toen we, in het oude format van het NTVH, nog maandelijks een collega interviewde, was ik voortdurend onderweg naar huidtherapeuten door het hele land. Dat had ik nodig om de doelgroep goed te leren kennen, dus dat liet ik niet graag aan andere redacteuren over. Het was wat je noemt met de voeten in de klei. Ik kwam zo in heel veel praktijken, leerde veel collega’s kennen die hun opvattingen en kennis met mij deelde. Het was een goede leerschool. Ik kreeg passie voor het vak, jullie vak, het vak van mijn doelgroep. Daar schuilt ook gevaar. Want je wilt objectief berichten. Daar komt nog eens bij dat de huidtherapie een heel breed beroep is, waarbinnen heel veel vaardigheden zijn samen gebracht die allemaal het beste voor hebben met onze huid. De ene keer vanuit een cosmetische invalshoek, de andere keer met een meer therapeutische benadering. Maar ik ben er voor alle stromingen, dus ik heb geen voorkeur. Ik zoek naar het beste in beide benaderingen. Dat is niet altijd eenvoudig, voor mij maar ook niet voor de huidtherapeuten.

Vanmiddag had ik een genoeglijk skypegesprek met Juliette Louter, een vierde jaar studente die voor haar afstudeeronderzoek in Canada is. Juliette was net wakker, ik had er al een halve dag op zitten. We spraken over haar grote wens om zich nog meer in onderzoek te verdiepen en ik herkende bij haar het effect dat een inspirerende omgeving kan hebben. En inspirerende professionals om je heen. Juliette vertelde mij onder andere hoe men daar in Toronto bij aanvang van haar stage geen idee had wat ze met haar moesten/konden. Huidtherapeut? Echt géén idee. Herkenbaar. Maar men was en is wel nieuwsgierig. Naar haar, maar ook naar informatie van buiten het eigen blikveld. Ze willen kennis doorgeven, maar ook leren van die Nederlandse ‘litteken expert’, zoals ze haar nu noemen. Ze vragen haar mening, maar stellen ook vragen bij hun eigen handelen. “Wij doen het zo, maar is dat het beste, kan het ook anders, hoe denk jij daarover, wat doen jullie in Nederland?” Dat is een mooie leeromgeving, die Juliette inspireert en haar hongerig maakt naar meer. Maar hoe?
wereldbol
Professionals over de hele wereld
Na het gesprek ging ik verder met het uitwerken van ons interview met Dr. Malou van Zanten PhD, doctor in gezondheidswetenschappen, gespecialiseerd in lymfologie. Malou was ruim vier jaar geleden iets verder als Juliëtte nu is. Maar ook nog op zoek, vol drive en omringd door inspirerende mensen. In haar geval in Adelaide, Australië.
Ik zit achter mijn bureau in mijn werkkamer, mijn hond aan mijn voeten. Ik put uit het grote netwerk dat ik in de afgelopen jaren heb opgebouwd en overleg met zeer inspirerende professionals over de hele wereld. Nu kijk ik van een kleine afstand naar het werkveld, aangevuld door veel enthousiaste studenten en onderzoekers die de wereld over zwerven en mij verslagen sturen uit Korea, Australië, Canada, Suriname, noem maar op. Wat is beter? Ik denk dat allebei belangrijk is, dus ik vul mijn agenda met afwisseling. Binnenkort weer wat congressen bezoeken, net een leuk interview met een patiënte voor een patiëntenvereniging gedaan en volgende week meelopen met de klinische les op de polikliniek van de Hogeschool Utrecht. En nu? Even lekker een frisse neus halen met mijn trouwe viervoeter, ook heel belangrijk!

Schoonheidsideaal
Macht of machtsovername??