Opnieuw presenteren

previous arrow
next arrow
Slider

.….en weer door

fake-for-real

De kussens van mijn blogprogramma zijn opgeschud, de nieuwste versie software is geïnstalleerd, dus ik ga weer aan de bak. Heel lang heb ik niets geschreven. Ehm…dat is natuurlijk niet waar, ik schrijf dagelijks en veel, onder andere in de twee vakbladen die ik uitgeef. Maar in de blog was het heel lang stil.
Niet dat ik niet voortdurend heel veel ideetjes heb en talloze aanlopen naar een nieuwe bijdrage heb genomen. Maar op de een of andere manier werd alles door mij niet goed gevonden. Met de toename aan fake nieuws en publicaties van dubieuze herkomst, niet gehinderd door enige redactie, research of gewoon gezond verstand, wordt ik steeds kritischer naar mijn eigen product.

Onderweg naar een overleg met een van onze redacteuren hoorde ik in het programma Spraakmakers en de media op NPO 1 een item over open source publicaties. Vermeende wetenschappelijke uitgaven (online) die wetenschappers en onderzoekers uitnodigen om, tegen betaling, een artikel te publiceren. Die artikelen worden dan zelfs in veel gevallen zonder dat ze worden beoordeeld door een bevoegde redactie, online gepubliceerd. Of er vindt een zogenaamde peer review plaats, aldus de uitgever, maar die peer review is niet te controleren op betrouwbaarheid.
Dat geeft, zo stelt cardiologe Janneke Wittekoek die in het radioprogramma te gast is, enorme vervuiling op het web door artikelen die op geen enkele manier of beneden de maat zijn getoetst op waarachtigheid of onderbouwing. En aangezien nog steeds heel veel mensen vrijwel alles wat op internet staat voor waar aannemen is dat een heel kwalijke zaak. Nog los van de personen die kennelijk zo onder druk staan om maar te publiceren dat ze daar dit soort gekkigheid voor over hebben. En een aantal andere wetenschappers en professionals die via deze vorm publiceren of presenteren, weten ook niet dat ze te maken hebben met dit soort gangster-achtige uitgevers.

Dat doet mij terugdenken aan een discussie met studenten aan de Haagse Hogeschool over het beoordelen van bronnen en hoe je dat aanpakt.…gelukkig wordt daar binnen het HBO onderwijs aandacht aan besteed zodat onze toekomstige onderzoekers zich hopelijk op de juiste bronnen gaan baseren. Hoewel die bronnen steeds lastiger te beoordelen zijn. De citaties bij een publicatie checken is volgens dokter Wittekoek een optie voor het beoordelen van de kwaliteit van een bron. Helaas denken nog steeds veel mensen dat alles wel te vinden is op het internet en dat je daar geen abonnement op een vlakblad voor nodig hebt.
Jammer. Want hoewel ook wij, onze auteurs en onze redactie, uiteraard niet alle wijsheid in pacht hebben, doen wij er met elkaar alles aan om een zo goed mogelijk product te leveren. Dat ik daarbij de laatste maanden zoveel heb nagedacht over of het echt allemaal klop wat ik schrijf en dat mijn gedachten er misschien niet zoveel toe doen heeft ertoe geleid dat de blogs zijn opgedroogd. Ik ga ze weer nieuw leven inblazen, zo onderbouwd mogelijk.

https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/podcast

Praten, luisteren en nadenken