Praten, luisteren en nadenken

drie figurenEen tijdje geleden kwam ik, verdwaald in de vele instellingen van mijn telefoon, uit bij mijn status in Whats app. Er was die nacht een nieuwe update van mijn telefoonsoftware gepasseerd en ik werd geconfronteerd met een afwijkende look op mijn vertrouwde beeldscherm. Mijn status staat al sinds jaar en dag op ‘aan het werk’. Want dat ben ik doorgaans, en ik had niet echt de behoefte om daar iets met meer diepgang (of juist niet) van te maken. Saai misschien? Ik keek eens rond bij wat mijn contacten ervan maken, van die status. En kwam erachter dat het in ieder geval voor velen niet iets objectiefs is, maar een manier om iets duidelijk te maken. Iets meer van wie je bent, of van wie je wilt zijn. Als ik dat zou willen, wat zou ik daar dan zetten? Ik dacht er lang over na.

Gisteravond had Jeroen Pauw een volle tafel. Er was veel te bespreken. Sharon Dijksma over haar klimaatconferentie in de USA en over de formatie, Xander van der Wulp, ook over de formatie en verschillende BN-ers die een activiteit kwamen promoten. En natuurlijk Jeroen, die zo zijn momenten heeft, maar gisteren duidelijk niet. Als gespreksleider liet hij het wat mij betreft zwaar afweten toen hij een inhoudelijk gesprek over de formatie afbrak door eigenlijk gewoon HO te roepen en daarbij als excuus ook nog eens de eindredacteur ‘in zijn oor’ aan te halen als zonderbok. Die gaf immers aan dat we verder moesten. Niet goed Jeroen. Een goede gespreksleider moet altijd in staat zijn om op basis van inzicht in de materie een gesprek wat ruimte te geven daar waar het nodig is. Zoals Jeroen aanhaalde, Jesse Klaver heeft van zijn punt (ik praat nu niet verder) een komma (ik praat misschien straks wel verder) gemaakt, en die komma was voor Jeroen ook goed geweest. Wel zo netjes ook naar zijn gasten.

Bij de organisatie van het jaarlijkse Nationaal Multidisciplinair Congres voor Wondprofessionals ben ik verantwoordelijk voor de planning. Ik maak spreadsheets met start- en eindtijden en deel alles zo goed mogelijk in. Planning is belangrijk. Maar ruimte ook. En daar weet ik mij verzekerd van heel professionele collega’s in zaalmanager Fabia Hooykaas en dagvoorzitters Louk van Doorn en Stella Amesz. Want die kunnen iets wat Jeroen -in ieder geval gisteravond- absoluut niet lukte. En dat is ruimte geven als een discussie de moeite waard is. Ieder jaar weer zie ik hoe deze drie heel flexibel en zonder dat de aanwezige deelnemers er iets van merken, mijn zaalplanning behoorlijk om zeep helpen. Met als doel ruimte te geven voor dat wat ontwikkelt als mensen in gesprek gaan. En dat is prachtig en goed, het doel van ons congres! Kennis en ervaring met elkaar delen en niet alleen maar naar strak geplande oneliners luisteren en met een haastige take-home message en een uitdraai van de dia’s naar huis gaan. Met het thema van 2017 zit dat wel snor. We gaan ons afvragen wat nou eigenlijk goede wondzorg is. Daar heeft iedereen wel een idee over. Al die ideeën doen ertoe, die geven inzicht in waarom iets wel of niet lukt, waarom plannen kansrijk of kansloos zijn en waar we met elkaar naartoe moeten. Of willen, of kunnen.

Ik heb lang nagedacht over mijn status op Whats app, als ik hem zou veranderen, dan zou ik dit wel een leuke vinden: Speak your mind, use your brain………maar voorlopig blijf ik maar gewoon aan het werk.

.….en weer door
Schoonheidsideaal