Opnieuw presenteren

previous arrow
next arrow
Slider

zonwerendLaat de zon geen belemmering zijn

Het bewustzijn dat zonlicht ook veel schade kan veroorzaken wordt steeds groter. Er zijn veel huidaandoeningen en andere medische omstandigheden die een optimale zonbescherming noodzakelijk maken. Maar hoe werkt het als je echt goed beschermd moet zijn en een eenvoudig smeerseltje uit de schappen niet voldoet? Als je verdacht moet zijn op de gevaren die schuilen in blootstelling aan UV licht en beperkt wordt in je dagelijkse doen en laten? Mensen met brandwonden, littekens, uiteenlopende auto-immuunziekten, kankerpatiënten: zij weten wat het betekent. Wij spraken met de grondleggers van een Nederlands bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in betaalbare innovatieve beschermingsproducten voor deze zeer grote doelgroep.
 
Toen tien jaar geleden Systemische Lupus Erythematodes (SLE) werd geconstateerd bij Elfriede Wijsma werd het voor haar van levensbelang om zich op goede manier  tegen de invloeden van UV-licht te beschermen. Overleg met haar dermatoloog leverde, naast medische ondersteuning, ook een zakelijk advies op. ‘Wij lopen hier in Nederland jaren achter in de ontwikkeling van dit soort toepassingen; begin een bedrijf. Wij verwachten als dermatologen een grote toename in de noodzaak om je tegen de invloed van UV te beschermen en echt sluitende oplossingen zijn er nog niet.’ Vanuit de patiëntenvereniging voor Lupuspatiënten waarin Elfriede actief is wist ze inmiddels ook dat de vraag groot was.

Ontwikkeling
Op zoek naar een passende oplossing voor haar eigen probleem ontdekt Elfriede een Amerikaans product. Wet- en regelgeving verhindert haar om dit te gaan importeren, maar wetenschappers en ontwikkelaars in haar eigen netwerk zeggen dat dit product zelf te ontwikkelen is. Zelfs nog beter dan de Amerikaanse variant. Dan besluit ze om het advies van haar dermatoloog op te volgen en een bedrijf te starten.
Als eerste ontwikkelt ze een product om bestaande weefsels UV werend te maken: een UV-wash. De wash geeft de eigen kleding een beschermingsfactor tussen de UPF 30 en de UPF 50. Al snel krijgt ze de vraag of ze ook op maat gemaakte kleding en andere oplossingen kan maken van UV werend materiaal. Tot haar verrassing melden zich daarvoor steeds meer verschillende doelgroepen.
Wond- en littekenbescherming
Naast UV werende producten voor UV gerelateerde huidaandoeningen, ziet Elfriede nu ook een groeiende vraag naar wond- en litteken verbanden voor kinderen en volwassenen. Maar ook bijvoorbeeld bescherming voor mensen met huidkanker. Daarover vertelt ze: ‘Waar wij daarin onderscheidend zijn is dat onze producten er heel erg vrolijk uit zien. We kunnen bijna alles maken. En omdat het er leuk uit ziet is het voor de drager meer een accessoire dan een medisch noodzakelijk hulpmiddel.’
Het atelier waar de speciale toepassingen van het bedrijf worden gemaakt, vervaardigt ook kostuums voor onder meer het Nationale Ballet. Niet de minste dus en bij uitstek een partij die creatief mee kan denken.

UV werende kleding
Elfriede: ‘Onze visie is om leuke, vrolijke en prettige oplossingen te bieden voor mensen die voorzichtig moeten zijn met de zon. Op een manier die goedkoop en makkelijk is, haalbaar dus. Maar vooral ook leuk.’ UV werende kleding is natuurlijk niet nieuw. Maar het is over het algemeen duur en niet erg fantasierijk . Met de wash kan ieder T-shirt op een veilige manier UV werend worden gemaakt en kun je aantrekken wat je leuk vindt.
Lees het hele artikel in de negende jaargang van het NTVH, editie februari 2019.