Opnieuw presenteren

previous arrow
next arrow
Slider

Display:

Op maandag 6 januari zond het televisieprogramma Radar een item uit over de veiligheid van cosmetische ingrepen. Het ging hier heel specifiek om de wildgroei aan aanbieders die ongekwalificeerd en zonder enige opleiding cosmetische behandelingen aanbieden en uitvoeren. Ondernemers die apparatuur kunnen aanschaffen en daarmee ernstige schade toebrengen aan mensen die zich door hen laten behandelen. In de uitzending spraken cosmetisch artsen Catharina Meijer en Tom Decates over de grote risico’s die mensen nemen als ze een behandeling ondergaan bij een niet opgeleide behandelaar. Catharina Meijer is voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) en maakt zich al jaren sterk voor een erkende beroepstitel, die er in juni 2019 ook is gekomen.

 573.78 KB
 01-08-2021

Onze cellen weten precies wat er van hen verwacht wordt, waar en wanneer ze dat specifieke kunstje moeten doen en met wie ze het beste kunnen samenwerken om de klus te klaren. Ze hebben geen enkele andere ambitie dan te doen waarvoor ze bedoeld zijn en ze laten zich daar, onder normale omstandigheden, niet van weerhouden. Zelfs als er problemen ontstaan ­ zoals bijvoorbeeld een ongenode gast, een binnendringer van buiten het systeem, of de tegenwerking van een conflicterend lichaamssysteem ­ dan hebben ze daar een oplossing voor. Een oplossing die doorgaans uitblinkt in eenvoud en effectiviteit, hoewel die voor ons oneindig complex lijkt. We kunnen heel veel leren van onze cellen. Ze houden zich aan een aantal basisregels: focus op je taak, vorm een groep, werk samen en communiceer.

 183.67 KB
 01-08-2021

Recent zijn er meerdere wetenschappelijke artikelen verschenen aangaande hygiëne, bescherming en handen wassen met name ook voor zorgmedewerkers. Mede omdat de World Health Organisation, de WHO, handen wassen voor 2020 al had opgenomen als aandachtspunt voor de gezondheid, speciaal voor verloskundigen. Dit is oorspronkelijk gedaan om de 200e geboortedag van Florence Nightingale te vieren. De WHO heeft een speciale richtlijn uitgegeven voor al die miljoenen mensen die dag in dag uit klaar staan om anderen te helpen. Juist vaak in erbarmelijke omstandigheden. Met de huidige wereldwijde Corona crises is deze nieuwe richtlijn dus juist op tijd verschenen en zeer actueel en zeker niet alleen voor verloskundigen relevant.

Op donderdag 26 maart kreeg huidtherapeute Cynthia van Schendel, die zich als verpleegkundige heeft aangemeld voor de coronazorg in Brabant, haar eerste briefing voor de inzet in Zorg- en herstelhotel Udens Duyn. Deze locatie, grenzend aan het Brabantse Bernhoven Ziekenhuis, is vanaf 27 maart in gebruik genomen als extra coronazorglocatie. In de april editie van het NTVH publiceerden we een eerste verslag van haar ervaringen. Niet per se huid-gerelateerde vakinformatie, maar een inkijkje in de zorg voor coronapatiënten die ons hele land nu al lange tijd in de greep heeft. In dit artikel kijken we mee in de laatste weken van Cynthia’s inzet in de coronazorg.

De Amerikaanse Michael Bono, verdiepte zich vanaf begin jaren ’70 van de vorige eeuw in de blendtechniek voor elektrisch ontharen; een methode waarover hij, na er jarenlang ervaring mee te hebben opgedaan, in 1994 een boek schreef, dat sindsdien als standaard gold binnen de huidverzorging in Nederland. Bono gaf wereldwijd les in de techniek. Toch waren er de laatste jaren, ook binnen het hoger beroepsonderwijs, steeds meer vragen over zijn aanpak. Hij presenteerde de techniek met alleen maar een theoretische beschrijving, zonder bronvermeldingen. Hoe past deze behandeling en de toegepaste techniek binnen het zorgonderwijs, dat eisen stelt aan kwaliteit en veiligheid? Wat leren we aan, waarom doen we dat zo en waar is dat op gebaseerd? Dat zijn parameters waar het hoger onderwijs mee werkt en die ook zijn gebruikt bij het evalueren van het onderwijs over elektrische epilatie. Er is inmiddels een flashtechniek die, eerst in Den Haag en nu ook aan de Hogeschool Utrecht, de nieuwe norm is geworden in het curriculum voor elektrisch ontharen.