foto 1Sommige medische ingrepen zijn voor mensenhanden vrijwel onmogelijk. Simpelweg omdat een dergelijke operatie te precies moet worden uitgevoerd, daar zijn onze mensenhanden te lomp voor. Voor deze operaties hebben Nederlandse wetenschappers en artsen nu een supernauwkeurige operatierobot ontwikkeld. Prachtige ontwikkeling en natuurlijk zijn we benieuwd naar de toepassing van deze vinding. De uitgebreid geteste robot moet over twee jaar als ’s werelds eerste in zijn soort klaar zijn voor gebruik. Mathijs van Nieuwkerk bespreekt deze ontwikkeling in zijn uitzending van 25 februari 2016 met plastisch chirurg Drs. Tom van Mulken, microchirurg prof. Dr. René van der Hulst en prof. Dr. Maarten Steinbuch.

foto 2Lymfaten
Gevraagd naar een behandelgebied dat baat zal hebben bij deze microscopische nauwkeurigheid noemt plastisch chirurg Tom van Mulken de lymfevaten. In een animatie iets later in het programma wordt getoond hoe bij een borstreconstructie met buikweefsel het vaatsysteem in het verplaatste weefsel wordt aangesloten op de vaten in de borst. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de website van DWDD of bekijk het item bij de NPO-uitzending gemist.
Drs. Tom van Mulken is plastisch chirurg. Hij is gespecialiseerd in hand- en polschirurgie (Europees gecertificeerd hand- en polschirurg), carpaal tunnel syndroom, dupuytren, kunstgewrichten bij artrose, peesreconstructies en chronische polsklachten. Dr. van Mulken is plastisch chirurg aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum (UMC+) en het Orbis Medisch Centrum (OMC).

Prof. Dr. René van der Hulst volgde zijn medische opleidingen in Maastricht, Rotterdam en Parijs. Hij is sinds 2001 plastisch chirurg en heeft uitgebreide microchirurgische ervaring. Dr. van der Hulst heeft uitgebreide wetenschappelijke interesse en meer dan 60 publicaties op zijn naam. Als plastisch chirurg is René werkzaam bij Viecuri Medisch Centrum en Orbis Medisch Centrum. Daarnaast is hij hoofd van de afdeling plastische chirurgie in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Sinds 2012 is René voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Prof. Maarten Steinbuch is hoogleraar in Robotica aan de TU Eindhoven. Hij focust zich onder meer op ‘Smart Mobility’: slimme technologische toepassingen die het autorijden aangenamer, veiliger, makkelijker en efficiënter maken.
Op 18 maart 2015 ontving hij de allereerste Academic Society Award van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Hij kreeg de prijs vanwege de manier waarop hij verbinding weet te leggen tussen wetenschap en maatschappij.