De HU Klinieken zijn onderdeel van de Faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Utrecht en vormen een belangrijk onderdeel van het gezondheidszorg onderwijs.  Naast Huidtherapie zijn er klinieken voor Logopedie, Mondzorgkunde, Oog zorg (Optometrie en Orthoptie) en Tandprothetiek. De klinieken zijn uitgerust met moderne voorzieningen en voldoen aan de laatste eisen op professioneel en onderwijskundig gebied. Ze staan voor persoonlijke aandacht, kwaliteit én deskundigheid. De zorg die wordt verleend, voldoet aan alle kwaliteitseisen, maar staat te allen tijde ten dienste van het onderwijs.
Klinische les
Een van de onderwijsvormen binnen de polikliniek is de klinische les onder begeleiding van dermatoloog Dr. Johan Toonstra. Deze lessen worden georganiseerd voor tweedejaars studenten huidtherapie en vinden van september tot en met april plaats op woensdagochtend. Tijdens de klinische les onderzoeken de huidtherapeuten in opleiding patiënten met huidklachten. Ze hebben per patiënt maar 20 minuten de tijd om de huidklacht volgens PROVOKE te beschrijven en tot een diagnose te komen. Als de studenten klaar zijn met hun onderzoek wordt de patiënt klassikaal besproken, hier is de patiënt bij aanwezig. De patiënt gaat naar huis met, indien mogelijk, een diagnose en een helder advies. Studenten leren tijdens deze les veel. Enerzijds komen ze in aanraking met zeer uiteenlopende huidklachten waardoor hun klinische kennis wordt vergroot, anderzijds leren ze wat de huidtherapeut kan betekenen op het gebied van advisering, ondersteuning en begeleiding van (chronische) huidaandoeningen. Dit is toch een belangrijke rol in de toekomst van de huidzorg. In deze opleidingsvorm is het mogelijk om meer tijd te nemen en krijgen patiënten alle aandacht vanuit de nieuwste kennis. Patiënten ervaren dit vaak als erg prettig, ze kunnen uitgebreid hun verhaal doen en worden ook betrokken bij de bespreking in groepsverband.

Samenwerking NTVH
In een reeks artikelen in het Nederlands Tijdschrift Voor Huidtherapie zullen studenten met regelmaat ziektebeelden beschrijven die ze zien tijdens de klinische les, onder eindredactie van docent dermatoloog dr. Johan Toonstra.
In november: Naevus van Becker, door: Jelline van der Burg en Maartje Ossendrijver, derdejaars Huidtherapie studenten van de Hogeschool in Utrecht.
In december: Fibreuze papel van de neus, door: Nienke Huiskes en Jasmijn Schreur
tweedejaars Huidtherapie studenten van de Hogeschool in Utrecht.