cometischeCosmetische ingrediënten -
door: Marie Anne Lassing -

Het schrijven van een artikel over cosmetische producten blijkt veel ingewikkelder dan je zou denken. Want wat versta je onder cosmetica? Vraag het de computer en er allerlei betekenissen, uit allerlei richtingen. Van artikelen over het opmaken van het gezicht, tot aan chemische verontreiniging. Die verscheidenheid aan invalshoeken is wellicht het gevolg van het feit dat de informatie die je op internet kunt vinden, daar door jan en alleman opgezet kan worden. En dus lang niet altijd betrouwbaar is, want er is niets of niemand die de geplaatste informatie controleert. Als ik mij beperk tot de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging, dan luid de definitie als volgt: ‘Cosmetica zijn producten voor de persoonlijke verzorging. Veel mensen denken direct aan make-up en parfum; cosmetica zijn echter niet alleen luxeartikelen. Tandpasta, scheerschuim, shampoo en deodorant zijn ook cosmetica en onmisbaar voor onze dagelijkse verzorging.’ (Bron: www.ncv-cosmetica.nl). Consumenten denken bij cosmetica wellicht vooral aan de met mooie strikken versierde pakjes van Douglas, of de op mooi elkaar afgestemde series van Rituals, die persoonlijke verzorging tot een uitgekiend ritueel verheffen en het ook zo presenteren.

Buitenkant versus binnenkant
De gezonde huid kan prima uit de voeten met de meeste producten. Heel anders wordt het als de huid niet in topconditie is of, erger nog, als er sprake is van beschadiging of een huidaandoening. Tot die ontdekking kwam Marieke Schutte, auteur van Het Lexicon van Cosmetische Ingrediënten.
Nadat ze op 31 december 1994 betrokken raakte bij de brand in het Antwerpse Switel Hotel, waar ze ernstige brandwonden over het hele lichaam aan over hield veranderde haar leven. Ze bracht drie maanden door in het brandwondencentrum in Beverwijk en moest daarna nog lang revalideren. De huidverzorging en cosmetica die ze gewend was te gebruiken werd door haar aangetaste huid niet meer verdragen. Ze ging op zoek naar alternatieven en ontdekte de wereld van de cosmetische ingrediënten. In het NTVH van december 2016 lees je alles over haar zoektocht.

Naslagwerk met huiswerk
In het nieuwste Lexicon van Cosmetische Ingrediënten geeft Marieke een toelichting op ruim twaalfduizend verschillende stoffen die in de verschillende cosmetische producten voorkomen.
Maar met een lijst alleen ben je er niet. Zoals sommige lezers ontdekten die enige jaren geleden de NTVH Masterclass Cosmetische Ingrediënten van wijlen Pilar Osorio Sanchez hebben bijgewoond, is en blijft het vooral een kwestie van grondig onderzoeken, vergelijken en zelf beredeneren.

Het Lexicon van Cosmetische Ingrediënten van auteur Marieke Schutte wordt uitgegeven door Uitgeverij Lakerveld BV. ISBN 978-90-73930-44-5. NUR 453