Evaluatie verslag van de NVH Expertmeeting

Op 29 november 2016 vond in de Jaarbeurs in Utrecht de allereerste lymfoedeem-expertmeeting van de NVH plaats.  Met ruim 200 deelnemers en een mooi sprekersveld was deze eerste meeting zeer succesvol. Naast het uitwisselen van actuele kennis werd onder de deelnemers een enquête ingevuld die in de mei editie van het Nederlands Tijdschrift Voor Huidtherapie is uitgewerkt. Deze enquête is een beginpunt voor een breder onderzoek naar de manier waarop huidtherapeuten om gaan met oedeembehandeling. Zoals dermatoloog Robert Damstra in zijn presentatie in Utrecht ook aangaf, zal de rol van de huidtherapeut op het gebied van oedeem gaan veranderen. Eigenlijk, zo stelt hij, zou die rol al veranderd moeten zijn, richting een meer coachende rol, in plaats van een therapeutische. Maar er zijn nog meer veranderingen te bespeuren. Zo zijn er verschillende nieuwe zorgmodellen ontwikkeld, zoals het chronic care model, het stepping stone model en het positieve gezondheidsmodel.  
NTVH-redacteur Dr. Malou van Zanten, expert lid en inmiddels gepromoveerde huidtherapeute, sprak op de meeting via een videoboodschap vanuit Australië over de aankomende International Lymphoedema Framework (ILF) Conference. Deze conferentie wordt in 2018 in Rotterdam gehouden. Malou werd in de video vergezeld door twee ILF-board members, Professor Christine Moffatt (uit het Verenigd Koninkrijk) en Professor Neil Piller. Beide professoren benadrukten dat ze het belang van disciplines zoals de huidtherapie erkennen en dat ze zeer betrokken zijn bij internationale conferenties zoals deze.

Leden van de expertgroep oedeem van de NVH die deze meeting organiseerden: Ilse Liebrand, Malou van Zanten, Carla Rienstra, Doortje van den Dungen, Manon van Huijkelom, Patricia Stienstra. (Inmiddels zijn enkele leden opgevolgd door andere collega’s)

Lees meer achtergronden over de expertgroep en de uitslagen van de enquête in NTVH 5, mei 2017