on itchJeuk-krabben-jeuk
Iedereen die wel eens jeuk heeft weet hoe het werkt. Krabben lucht op, maar lost vaak niks op. Sterker nog, we gaan meer krabben…met alle gevolgen van dien. De oplossing voor een probleem ligt vaak in het vinden en aanpakken van de oorzaak. Maar bij jeuk lijkt dit anders. Jeuk heeft geen tijd, jeuk wil gestild worden en wel direct! Ernstige jeuk maakt je gek, soms is het zelfs zo erg dat mensen zichzelf iets aandoen om maar van de jeuk af te zijn. Voor iemand die af en toe een kriebeltje voelt is jeuk geen onderwerp, maar voor mensen die met serieuze jeuk te maken hebben is het een levensbepalend probleem dat schreeuwt om een oplossing.
Onderzoek
In het Nederlands Tijdschrift Voor Huidzorg, editie juni-juli 2018, publiceren we een toelchting op het promotieonderzoek van drs. Emmy van de Burgt, docent aan de opleiding Huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht (HU). Het onderzoek heeft als titel: ‘Jeuk-krabben-jeuk-…; een vicieuze cyclus of is er een uitweg?’ en kijkt naar de toepassing van innovatieve technologieën zoals Virtual Reality en een ‘slimme ring’ bij chronische jeukklachten. Met dit onderzoek zal Emmy een brug slaan tussen het paramedisch gebied, psychologie en de medische wetenschappen. De verschillende studies die in het onderzoek zijn opgenomen gaan alle uit van de vraag hoe we de jeuk-krabben-jeuk cyclus kunnen doorbreken.

Itch congres
Eens per twee jaar komt de International Forum for the Study of Itch (IFSI) bijeen om de ontwikkelingen rond jeuk te bespreken en met elkaar te delen. Ploon Hellendoorn, derdejaars Student Huidtherapie en Honours student aan de Hogeschool Utrecht, bezocht in 2017 de 9e editie van dit World Congres on Itch in de Poolse universiteitsstad Wroclaw.

on itch 2

Itchy days in Wroclaw at the 9th World Congress on Itch
Auteur: Ploon Hellendoorn
Derdejaars Student Huidtherapie en Honoursstudent aan de Hogeschool Utrecht.
Begeleiding en eindredactie: Dr. Johan Toonstra, dermatoloog

Inleiding
Het World Congress on Itch wordt elke twee jaar ergens ter wereld georganiseerd. In oktober 2017 vond de 9e editie plaats in de Poolse universiteitsstad Wroclaw. Het congres is geïnitieerd vanuit het International Forum for the Study of Itch (IFSI). Het IFSI is een multidisciplinaire organisatie voor en door onderzoekers, medici en paramedici. De organisatie heeft als missie om jeuk-gerelateerd onderzoek en onderwijs te verbeteren en behandelmogelijkheden te promoten om dit vervelende symptoom wereldwijd voor patiënten te verlichten. Op het World Congress on Itch (WCI) komen alle geïnteresseerde clinici en wetenschappers bij elkaar en worden de meest up-to-date vorderingen en innovaties gepresenteerd.

on itch 3Openingsceremonie
Deze editie van het WCI is georganiseerd door Jacek C. Szepietowski, professor van de afdeling Dermatologie, Venereologie en Allergologie aan de Wroclaw Medical University.  De eerste avond van het congres werd er een prachtige openingsceremonie georganiseerd in de Universiteit van Wroclaw. Hier werden de leden van het IFSI voorgesteld, werd een inleiding gegeven over het congres, het IFSI en de stad Wroclaw en werden een paar lezingen gegeven, onder andere door Jacek Szepietowski, om alvast op te warmen voor de volgende dag. De voorzitter van de IFSI, Earl Carstens, verwelkomde de congresbezoekers met een praatje tijdens de openingsceremonie.  Earl Carstens is , professor van de afdeling Neurobiologie, Fysiologie en Gedrag aan de Universiteit van California. De avond werd afgesloten met een receptie waar de congresbezoekers konden netwerken met elkaar.

Jeuk, ook wel aangegeven als pruritus, wordt gedefinieerd als een onaangename sensatie die het verlangen naar krabben uitlokt. Deze definitie werd gedeeld door de Amerikaanse arts Mohammad Jafferany (Central Michigan University) tijdens zijn lezing over ‘Itch and Psyche’ in de openingsceremonie. Volgens Jacek C. Szepietowski is jeuk het meest voorkomende symptoom in de dermatologie. De frequentie van jeuk verschilt bij de verschillende aandoeningen, maar in atopische dermatitis en urticaria is het symptoom 100% aanwezig. Er zijn vele jeukmediatoren aanwezig in de huid, waaronder histamine, acetylcholine, serotonine en cytokines.

Krabben is volgens de wetenschappers Yasushi Kuraishi, professor in de Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit van Tokyo, en Martin Schmelz, professor van de afdeling Anesthesiologie en Intensive Care Medicine aan de Universiteit van Heidelberg, de beste experimentele parameter om jeuk af te lezen. De aanwezigheid van zo’n duidelijke parameter  is het grootste voordeel bij onderzoek naar jeuk in vergelijking met onderzoek naar pijn.

Psychodermatologie
Mohammad Jafferany vertelde dat pruritus een onplezierige subjectieve sensatie is die verantwoordelijk is voor een verslechterde kwaliteit van leven, variërend bij de verschillende psychodermatologische aandoeningen.. De connectie tussen jeuk en psychologie wordt geclassificeerd in  drie hoofdgroepen: jeukende ziektes met psychosociale gevolgen, jeukende ziektes die verergerd worden door psychosociale factoren en psychiatrische aandoeningen die jeuk veroorzaken. Tevens werkt jeuk aanstekelijk door de activiteit van spiegelneuronen in de hersenen, waardoor een persoon die iemand ziet krabben zelf ook jeuk krijgt.
Michelle Young uit Leeds gaf in haar presentatie over haar onderzoek naar Visually Evoked Itch ook aan, dat psychologische triggers invloed hebben op patiënten met jeukende huidaandoeningen, waarmee de jeuk-krab-cyclus blijft voortduren.

Mohammed Jafferany presenteerde de verschillende behandelmethoden van jeuk in de psychologie. De behandeling van jeuk, die  een psychosomatische component heeft , wordt gericht op de onderliggende somatosensorische oorzaken, van cognitieve, emotionele of psychosociale aard. Een multidisciplinaire aanpak is hierbij van belang, met behulp van dermatologen, psychiaters, psychologen en andere begeleiding. Psychiatrische interventies bestaan uit farmacologische en psychotherapeutische behandelingen. De medicatie die wordt voorgeschreven bestaat uit antidepressiva, antipsychotica, GABA-middelen, morfine en acetylcholine. De aangeboden psychotherapie bestaat uit: trainingen, cognitieve gedragstherapie, ACT (acceptatie en commitment therapie, mindfulness, relaxatietrainingen, emotieregulatie therapie en psychodynamische therapie.

Tevens worden vragenlijsten gestandaardiseerd door meerdere experts en leden van de IFSI, om de significante impact van chronische pruritus op alle aspecten van het leven en welbevinden van de patiënt in kaart te brengen. Dit vertelde Elke Weisshaar, lid van de IFSI en werkzaam op de afdeling Klinische Sociale Geneeskunde, Omgevings- en Beroeps Dermatologie aan de University Hospital Heidelberg.

Door Christina Schut, werkzaam aan het Instituut van Medische Psychologie van de Justus-Liebig-Universiteit in Giessen (Duitsland), werd een lezing gegeven over mindfulness bij atopische dermatitis (AD). Bij mindfulness is de patiënt gefocust op het huidige moment en heel bewust van het eigen lichaam, gedachten, gevoelens en de omgeving. Deze eerste studie naar mindfulness bij deze patiënten, liet verrassend genoeg ook een positief effect zien op de psychologische klachten.

Innovatie
Volgens Martin Schmelz is het grootste probleem bij de ontwikkeling van gerichte therapie voor chronische jeuk, dat er te weinig pathofysiologische concepten en identificatie van specifieke jeukmediatoren beschikbaar zijn. Dit werd tijdens de openingsceremonie in de lezing over ‘Specificity or Pattern: implications for clinical itch’ gepresenteerd. De grote vraag bij het onderzoek naar therapie is of er geïnvesteerd moet worden in de ‘Labeled Line Theory’ of de ‘Pattern Theory’.  
Bij de Labeled Line Theory, ook wel de ‘Specificity Theory’ genoemd, wordt er gezocht naar de zogenaamde ‘on/off switch’ van neuronen. Behrang Sharif, onderzoeker aan de McGill University, Montreal, gaf aan dat toegewijde componenten van het somatosensorische systeem, vanaf de perifere zenuwbanen naar het brein, specifiek zijn gespecialiseerd in  de opsporing, transmissie en perceptie, van elke sensorische aard.. De meeste anti-pruretische targets zijn ontwikkeld op basis van jeuk-specifieke benaderingen als gevolg van deze theorie, aldus Martin Schmelz.

De Pattern Theory verklaart, volgens Martin Schmelz, dat nociceptoren en pruriceptoren als NK1-antagonisten ook een potentiële rol hebben in jeuk, door de snelle respons op bepaalde medicatie. Om de activiteit van de neuronen te remmen kunnen er calcium geactiveerde chloridekanalen gemoduleerd worden, waardoor het chloridetransport wordt geblokkeerd.

Gil Yosipovitch, voormalig voorzitter van de IFSI en werkzaam op de afdeling Dermatologie in het Itch Center van het University of Miami Hospital, vertelde over het significante verbeterende effect van crisaborole bij atopische dermatitis (AD). Crisaborole zalf (2%) is een nieuwe, niet-steroïdale, anti-inflammatoire, phosphodiesterase 4 remmer voor de behandeling van milde tot gematigde AD. Het positieve effect van serlopitant bij prurigo nodularis werd bevestigd door Gil Yosipovitch en door Sonja Ständer, lid van de IFSI en werkzaam in het Centrum voor Chronische Pruritus aan de University Hospital in Münster. Serlopitant is een neurokinine-1 receptor (NK1-R) antagonist in ontwikkeling voor de behandeling van chronische pruritus.

De behandeling van chronische urticaria (CU) is volgens Tabi Leslie (Royal Free Hospital in Londen) moeilijk te managen, omdat het verloop van CU vaak onvoorspelbaar is. Antihistaminica worden in de eerste lijn geadviseerd door de Europese richtlijnen voor CU. Nu wordt er ook aanbevolen om het antilichaam anti-IgE, omalizumab, te gebruiken, gevolgd door ciclosporine of montelukast. Systemische corticosteroïden kunnen als noodmiddel worden gebruikt bij acute uitbraken, maar het gebruik op lange termijn wordt afgeraden.

Er worden nieuwe betrouwbare meetinstrumenten ontwikkeld om verschillende dimensies van jeuk, zoals slaapstoornissen, onrust, depressie en kwaliteit van leven te meten, zo vertelde Sonja Ständer. Reeds gebruikte instrumenten zijn de VAS- en NRS-scorelijsten, die inmiddels gevalideerd zijn in een elektronische vorm via de ‘ItchApp’. Nieuwe geschikte meetvormen zijn de Itch Controlled Days Questionnaire, ItchyQuant en de Patient Benefit Index.

Afsluiting
Na de eerste congresdag werd er een galadiner georganiseerd. De leden van de IFSI hielden enkele praatjes vooraf en er werd een operaconcert gegeven. Vervolgens werden awards uitgereikt aan personen die uitgenodigd waren om te spreken op het congres. Deze avond was net als de openingsreceptie een goede mogelijkheid om te netwerken.

Mijn algemene impressie van het congres is dat het een bijzondere en leerzame ervaring was voor een student. Soms was het wat moeilijk te volgen, door het hoge niveau van de lezingen over neurobiologie en behandelmogelijkheden. Samen met mijn medestudenten Milou Straten en Adira van Hien heb ik het congres bezocht. Ik kan iedere student aanraden om een meerdaags congres zoals het WCI bij te wonen. Het volgende congres wordt over twee jaar in Sydney georganiseerd.

Legenda bij de figuren

Figuur 1 Programmafolder van het 9e wereldcongres over jeuk in Wroclaw (Polen).
Figuur 2 Impressie van de openingsceremonie in de Universiteit van Wroclaw.
Figuur 3 De drie deelnemers uit Nederland, derdejaars studenten Huidtherapie aan de HU (v.l.n.r. Milou Straten, Ploon Hellendoorn en Adira van Hien)