hyperNaar schatting een op de honderd Nederlanders heeft last van overmatig zweten. We praten dan niet over zweten tijdens een zware inspanning, sport of seks, maar overmatig zweten, ook in rust. De aandoening heet hyperhidrosis en is met name heel belastend op het sociaal maatschappelijke vlak. Mensen die hier last van hebben generen zich en mijden de openbaarheid. Overmatig zweten wordt vaak ten onrechte in verband gebracht met slechte hygiëne. Het blijkt dat mensen met hyperhidrosis een lagere kwaliteit van leven ervaren dan bijvoorbeeld psoriasispatiënten. De website van de patiëntenvereniging (www.overmatigzweten.nl)  registreert rond de 600.000 hits per maand op Google (waarvan 20.000 unieke bezoekers). Dit laat zien dat erg veel mensen op zoek zijn naar informatie over het onderwerp en er op de een of andere manier bij betrokken zijn. De patiëntenvereniging zelf telt 2500 leden, waarvan er maar 50 daadwerkelijk actief zijn.
Hyperhidrosis Expertisecentrum
Met deze cijfers opent dermatoloog Noor van Oosten van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort het minisymposium, dat op 10 februari van dit jaar door de afdeling dermatologie van het ziekenhuis werd georganiseerd. Aanleiding was de aftrap van een multidisciplinair expertisecentrum voor de behandeling van hyperhidrosis in dit ziekenhuis. In haar introductie over de aandoening legt ze uit  dat de hele kleine groep actieve leden van de patiëntenvereniging een aanwijzing is voor de grote schaamte rond het onderwerp. Daarnaast blijkt dat voor hyperhidrosis patiënten vergoedingen een probleem vormen. Behandelingen die vergoed worden (botox behandelingen bij langdurige infecties als gevolg van overmatig zweten en botox behandelingen bij een kapotte huid na langdurig overmatig zweten) worden niet of nauwelijks uitgevoerd. Overige behandelingen vallen nog steeds buiten de vergoeding en zijn dus voor rekening van de patiënt.

Onder de naam Hyperhidrosis Expertisecentrum Meander Medisch Centrum werken sinds kort dermatologen samen met een thoraxchirurg, een internist‐endocrinoloog, een medisch psycholoog en een apotheker. Zij worden hierbij ondersteund door Wim Venema, dermatoloog en medisch adviseur van de Nederlandse Hyperhidrosis Patiëntenvereniging. Een dergelijk uitgebreide multidisciplinaire benadering is nieuw voor Nederland.
Lees het volledige artikel in NTVH 3, maart 2018.