Wat brengt ons verder, wetenschap of praktijk?

Over de  rol van evidence zijn we het eens, die is groot en belangrijk. Ja  toch? Of toch niet? Baseren we al ons handelen op wetenschappelijke onderbouwing van het hoogste niveau? En wie bepaalt dan dat niveau? Hoe gaan we om met dat wat wij dagelijks zien en ervaren, wat is de rol van die dagelijkse praktijk in onze ontwikkeling, onze kennis en onze kwaliteit? Als we kritisch kijken naar handelen en  kwaliteit, dan zijn dit wellicht gerechtvaardigde vragen die we onszelf kunnen stellen. Gaan we klakkeloos akkoord met niveaus, piramides en de mogelijke onhaalbaarheid van gevraagde bewijsvoering? Of  stellen we vragen en kijken we verder? Wat brengt ons verder, wetenschap, praktijk, of een uitgebalanceerde mix van beide?

STROBE en huidtherapie
Voor wie de ontwikkelingen in de huid­therapie volgt zal dit zeker goed nieuws zijn. Immers de huidtherapeut is heel erg een behandelaar van de praktijk, van werken met de handen. Gelukkig ook steeds meer van onderzoek en wetenschap, maar daarvan is er in ons jonge beroep nog steeds onvoldoende aanwezig. RonBijvoorbeeld in het behandel­veld rond oedeem is de roep om een hoog level of evidence internationaal nog altijd groot. STROBE wordt in het medische werkveld inmiddels met kleine stapjes toegepast. Binnen de huidtherapie kan STROBE zorgen voor kwaliteitsverbetering in registratie en rapportage en bijdragen aan betere bewijsvoering voor het handelen van
de huidtherapeut.

Masterclass
Het NTVH biedt in maart 2016 een masterclass in tweemaal een middag en avond aan, waarin we onder leiding van docent Ron Legerstee kijken naar de huidige praktijk van evidence based medicine en wordt het STROBE concept uitgelegd. Aan de hand van eigen casuïstiek uit de huidtherapeutische praktijk werken we de STROBE check­ list af en leren we de praktijkregistratie te verbeteren. Heb je belangstelling voor deze scholing, kijk dan op:

www.ntvhuidtherapie.nl

en meld je aan. Wij hebben plaats voor maximaal 25 deelnemers per keer. Bij voldoende aanmeldingen zal een volgende datum worden aangeboden.